diumenge, 29 de maig del 2016

Cocina de las esquinas al Perú precolombí


El que es menja avui al Perú és el resultat de l'adaptació permanent a les arribades massives de poblacions molt diverses en diferents moments històrics. Espanyols, africans, xinesos, japonesos... Ho veurem i ho degustarem. Però la cuina del Perú és, sobre tot, un substrat ecològic, i  és en aquest en el que ens volem centrar, en el taller gastrocultural de cuina precolombina. Blat de moro, quinoes, fruites, tubercles de diferent tipus, algun peix, algunes verdures, l’ají omnipresent, herbes aromàtiques, fruites... Per entendre la cultura gastronòmica de les civilitzacions precolombines, ens basarem en el factor ecològic com a element diferencial explicatiu. És el seu gran particularisme.

La història de l’ésser humà, des que era homínid, és la història de la seva adaptació a l’entorn, de l’aplicació d’estratègies que li han permès maximitzar els recursos disponibles. L’Escola del materialisme cultural (Marvin Harris) ha estat especialment procliu a destinar un paper rellevant als aspectes ecològics a l’hora de definir històricament l’estratègia nutritiva d’una comunitat. Defensaven que els ingredient que tria o que rebutja sovint responen a la mera subsistència en un moment històric determinat. Així, en funció de l’entorn, ha seleccionat productes més accessibles, ha desenvolupat tècniques de cocció, sistemes de conservació i, fins i tot, formes d’eliminació de parts tòxiques dels aliments. La selecció dels aliments concrets que conformen la dieta depèn de les preferències i de les aversions i, aquestes, per bé que en alguns casos acaben formant part de les nostres configuracions genètiques, són respostes adaptatives de caire merament cultural (l’adaptació i l’afavoriment del picant, per exemple).

Per entendre el que menjaven els inques, volem basar-nos en el producte de la terra (i del mar, i dels rius), el que es troba en el seu mitjà natural. Farem servir estris i tècniques contemporànies per explicar-ho. I farem que ens agradi, esclar. I utilitzarem una modalitat gastronòmica molt de moda per tastar-ho, l’street-food, que allà en diuen cocina de las esquinas. Els inques tenien els seus rituals, els seus costums socials, com totes les civilitzacions, però jo me’ls imagino també, en el seu dia a dia, menjant per qualsevol esquina. Com avui nosaltres.

***

El taller gastronòmic cultural dedicat a la cuina dels peruans precolombins del 4 de juny començarà a les 11h.  L'Organitza Arqueonet i hi participem Ariadna Baulenas, directora de l'Institut de cultures americanes antigues, la xef Montse Blanch, de ba-tec, i jo mateix.
El taller es farà a Barcelona Cuina Natural, al carrer Berlinès, 3 de Barcelona.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada