Jaume Fàbrega
ens explica a La cuina Antiga que el
banquet dels grecs està reservat als homes. Al nostre symposium no ens fixarem en el gènere dels comensals (ni tampoc hi
convidarem cortesanes, com s’acostumava a fer). Ni farem com ells que menjaven
asseguts en bancades, però encabat, s’ajeien per conversar i beure. El que sí
que farem, però, és honorar Dionís; i practicarem l’art de la tertúlia
impulsats pel poder del vi (sense vi no es filosofa ni es fa vida social, ni es
fa res). Perquè el simposi és, literalment, una reunió de bevedors.
Xerrarem de
menjar i de beure, com feien ells. De com menjaven els rics, i també els pobres
(farinetes i peix salat). De com van aparèixer els primers cuiners estrella, i
els gastrònoms i l’hedonisme exacerbat. De Plató i el seu Banquet. I de Plutarc
i la seva moralina. De com alguns preconitzaven el menjar sa. Parlarem de Galè.
I de Pitàgoras, i farem un plat vegetarià en el seu honor, ara que ja és
primavera i que tot floreix. Explicarem la inicial aversió al peix dels grecs
arcaics, i com això es va transformar per acabar vivint una passió pels fruits
del mar, amb un extens repertori d’espècies i de tècniques per a la seva òptima
cocció. Cuinarem i ens menjarem una papillota de tonyina ben condimentada amb
herbes i, potser, amb fruits secs. Parlarem dels cuiners siracusans i dels seus
plats complexes i recarregats. En farem algun, segurament de caça. I acabarem
amb uns postres, potser algun lacti, com Polifem, que a l’Odissea elaborava una
mena de mató. Naturalment ens aturarem en els nostres, de grecs, Emporium i
Rhodes i provarem d’esbrinar què queda d’ells en la nostra cuina. I tot això ho
farem fent un banquet “de savis”. Perquè El Banquet dels Erudits, d’Ateneu de Nàucratis,
és una de les fonts de coneixement de la gastronomia dels grecs antics més importants
que disposem.
Amb la xef Montse Blanch i amb el professor Ignasi Garcés, cuinarem i ens
menjarem els grecs. Finalment serà el divendres 20 d’abril a les 18:30. Aquí hi
trobareu el programa de l’activitat i la manera d’inscriure-s’hi:
http://www.arqueonet.net/Arxius/18072.pdf
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada