dilluns, 4 de juny del 2018

Menjar amb dos bastonets a Barcelona

Fa uns dies vaig tenir l'oportunitat de passar una hora llarga al "laboratori" de l'Albert Raurich, el xef del Dos Palillos. Vam xerrar sobre la cuina de l'Àsia oriental i la presència d'aquesta, cada cop més evident, en la manera de menjar dels occidentals (per bé i per malament). I també ho vam fer sobre el menjar i la història: d'on venen les tècniques i els mètodes de cocció i els productes, que són els grans arguments del Dos Pebrots, els seu altre restaurant. El motiu de la trobada va ser fixar la seva participació al monogràfic que Arqueonet dedicarà l'any vinent a les cuines i a la cultura del menjar a la Xina, el Japó i Corea.

Des d'octubre de 2018 fins a maig de 2019 farem xerrades, tertúlies literàries, tallers de cuina, visites a restaurants  i a mercats i excursions diverses que ens han donar una mirada global d'aquetes cultures culinàries. Hi donarem, esclar, un enfoc històric i antropològic, amb una anàlisi rigurosa i clara dels principals factors i particularismes que configuren el sistema alimentari d'aquelles civilitzacions. Però provarem de fer-ho també de forma lúdica i un pèl hedonística. Veurem, per exemple, que l'origen del sushi el trobem a Xina i que, de fet, és una tècnica de conservació del peix cru. Ho vam comentar amb l'Albert, i ho vam comprovar en una de les entrades del seu llibre commemoratiu dels deu anys del Dos Palillos.

Per cert, el llibre vermell de Raurich és una  joia. Les fotos que acompanyen a les receptes de molts dels plats elaborats aquests anys permeten, als que l'hem seguit, rememorar moments de gaudi inoblidables, tal i com van ser. I la part final del llibre és un autèntic tractat, en forma d'enciclopèdia, de cuina asiàtica. L'Albert hi volca amb generositat els seus coneixements. I ho fa amb passió, com no pot ser d'una altra manera. Ai la passió! Com vam dir fa poc, sense passió no es va enlloc! I la passió, al laboratori, al llibre i als plats de l'Albert, hi és.
 
També vam parlar, i formarà part del monogràfic, del paper social i cultural de menjar i les funcions metagastronòmiques. I del paper dels recursos naturals. I dels trets comuns i influència mútua entre Xina, Japó i Corea. I del Llibre de les mutacions (Yi Jing). I del paper del budisme. I de la medicina tradicional. I de  la cultura de l’arròs. I de les vuit escoles gastronòmiques xineses. I dels bastonets. I dels valors gastronòmics. Però, per sobre de tot, vam parlar, i parlarem, dels productes, les aromes i els sabors d'aquelles civilitzacions mil·lenàries. I també els cuinarem i ens els menjarem.
 
El dimarts, 19 de juny, www.arqueonet.com  presentarà aquesta activitat, juntament amb la resta de cursos que han preparat pel curs vinent. I la sessió de presentació i introducció del monogràfic sobre la cuina d'Àsia oriental tindrà lloc el 5 d'octubre i tindrà forma de col·loqui entre Albert Raurich, l'orientalista Roger Bonafont, que serà el professor principal d'aquests cursos, i un servidor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada