dilluns, 5 de febrer del 2018

El banquet, el symposium i el neixement de la gastronomia

“Doncs no crec que aprovis, amic meu, la cuina siracusiana ni tots aquests guisats que es mengen a Sicília” – Plató,  El Banquet.

L’Atenes de Pericles, pel que fa al menjar, és frugalitat, i la cuina és vista com a no gaire més que un forma de cobrir necessitats fisiològiques. Però al sud d’Itàlia i a Sicília, a ciutats com ara Siracusa, Neàpolis o Sibaris (mite d’origen dels sibarites), l’opulència, el luxe i les ànsies de distinció ja es veien reflectides a la taula. Els primers cuiners ambulants (“street food?”) es fan notar i la seva posició social es realça, en ser vistos com una mena d’artistes. Així, neix la figura del gourmet, aquest home de gust refinat i coneixements que és exigent i, prescrivint, influeix en els gustos dels altres. I apareixen també els tractats de cuina i els llibres de receptes dels xefs reconeguts, com ara l’Hedypátheia del gran Arquestrat de Gela, (un dels primers “xefs mediàtics?”).
I vet aquí que ja tenim servida la gran polèmica que arrosseguem fins els nostres temps i que mai ens abandonarà: la cuina refinada, plena de salses i condiments aromàtics, amb elaboracions complexes, contra els defensors de la senzillesa i la rusticitat en l’alimentació, que ha d’estar a prop de la natura (“Km0 i slow food?”) I per acabar-ho d’adobar, Pitàgores,  que a banda de matemàtic i filòsof , hi ha qui el considera el pare de les dietes moderades i sanes (la “dietètica”?), resulta que no menjava carn, i així veiem els pitagòrics com als “vegetarians?”  més il·lustres de l’antiguitat.
Amb la cuina de l’antiga Grècia, anem ben servits!

Amb el Ignasi Garcés, Professor d’Història Antiga de la Universitat de Barcelona, la Montse Blanch Saborit, Xef de  http://ba-tec.blogspot.com.es i un servidor, farem un banquet, que diria Plató, amb cereals, verdures, peix, caça, fruits secs, lactis, i tot amalgamat amb l’oli d’oliva, esclar. I, naturalment, encabat, deixarem que el vi, el regal dels déus, ens mani en la sobretaula del symposium, aviam si xerrant arreglem el món d’una vegada per totes.

Lloc de realització de l’activitat
Miele Experience Center Barcelona
Data i hora
Divendres 16 de febrer de 2018
De 18.30h a 21.30h.
Preu
50€ Inclou el sopar
Inscripcions
http://www.arqueonet.net/Arxius/18026.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada