Sovint, la tria dels aliments i la forma en que són
preparats depèn de l’adaptació al medi on els grups humans porten a terme la seva
existència. Per exemple, en zones superpoblades i desforestades d’Àsia, els
aliments es tallaven en porcions molt petites per facilitar-ne la cocció, fet
que es devia a l’escassetat de recursos energètics, és a dir, matèries
combustibles. La forma de presentar els aliments que tenen els japonesos
(barreges de gustos i de diferents coccions, gran diversitat en un mateix plat,
etc.) i les tècniques de cocció (ràpida) tenen molt a veure amb aquesta
escassetat de recursos.
Tanmateix, s’ha observat que les cultures que viuen en
zones muntanyoses elevades no acostumen a consumir cereals i llegums, donat el
temps de cocció més llarg, per la menor presència d’oxigen. Per consegüent,
orografia i clima afecten a recursos disponibles i a la forma d’aprofitar-los
i, per tant, a la forma d’alimentar-se dels grups humans. És evident que els
esquimals mengen foques, els que vivim al costat del mar mengem peix, els que
viuen a la selva mengen fruits tropicals i els que viuen a la muntanya,
tubercles. Això és el Km 0.
La història de l’ésser humà, des que era homínid, és
la història de la seva adaptació a l’entorn, de l’aplicació d’estratègies que
li han permès maximitzar els recursos disponibles. Així, en funció d’aquest entorn,
ha triat productes més accessibles, ha desenvolupat tècniques de cocció,
sistemes de conservació i, fins i tot, formes d’eliminació de parts tòxiques
dels aliments més plausibles. A partir d’aquí, d’aquesta gradual adaptació a
l’entorn, els grups humans han anat creant sistemes de preferències i
d’aversions alimentàries.
Un paradigma d’aquest tema és la lactofília i la
lactofòbia derivades de la capacitat o no de metabolitzar un sucre polisacàrid
present a la llet de la majoria del mamífers, que es diu lactosa. Així, menys
del 5% de la població adulta de l’Àsia oriental és tolerant a la lactosa. En
canvi, més del 95% d’adults del nord d’Europa (Holanda, Dinamarca i Escandinàvia)
tenen prou lactasa per absorbir-la sense cap mena de perjudici.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada