La cuina peruana contemporània és una de les més
dinàmiques i creatives del món. No tan sols per l’alta gastronomia i pel ceviche i la causa, plats més coneguts i estesos, sinó també per una forma de menjar popular
que està certament de moda, l’streetfood.
Ells en diuen la comida de las esquinas,
amb sanguches, tamalitos i anticuchos
com a delicioses menges creades per ser consumides a peu de carrer. La cuina
contemporània peruana és el resultat de fusions successives i sobreposades,
derivades d’allaus invasors i migratoris: els espanyols i els africans (cocina criolla), els xinesos (cocina chifla), els japonesos (conina
nikkei) i tantes d’altres. Però la cuina contemporània peruana, com qualsevol
cuina rellevant del món, és, sobre tot,
un substrat inequívoc: el producte de la terra. No coneixem receptes
precolombines, és cert. No sabem amb precisió com cuinaven els inques, els
mochiques, els huari o els neixi. Però sí que coneixem els productes que van
anar domesticant des de fa més de cinc mil anys, i també la importància cultual
i simbòlica que els seus habitants els hi van conferir. Les patates, les
batates, el blat de moro, l’ají, el
tomàquet, la quinoa, els frijoles i
el maní, els peixos de rius d’aigües profundes, les llames (“ovejas grandes de Perú”, en deien els
espanyols)...
Farem “comida
de las esquinas”. I farem cuina de producte en un viatge d’anada i de
tornada. Anirem a buscar-los, els interpretarem i els cuinarem al nostre gust. No
ens apartarem, però, de l’objectiu de conèixer millor aquelles cultures. Ja
anticiparem que cometrem un pecat històric: l’anacronisme. Però el nostre
paladar, com el gaudirà!
“Es el ají tan
regalada y apetitosa salsa para los indios, que con él cualquier cosa comen
bien, aunque sean yerbas silvestres y amargas... Todo ají conviene en ser
agudo, mordicativo y picante, mayormente las pepitas” – Bernabé Cobo (1582 – 1657) a Historia del
Nuevo Mundo.
***
El taller gastronòmic cultural dedicat a la cuina dels peruans precolombins del 4 de juny començarà a les 11h. L'Organitza Arqueonet i hi participem Ariadna Baulenas, directora de l'Institut de cultures americanes antigues, la xef Montse Blanch, de ba-tec, i jo mateix.
El taller es farà a Barcelona Cuina Natural, al carrer Berlinès, 3 de Barcelona.
El taller es farà a Barcelona Cuina Natural, al carrer Berlinès, 3 de Barcelona.
http://www.culturesamericanes.cat/
http://ba-tec.blogspot.com.es/
http://www.barcelonacuinanatural.cat/
Per inscripcions o més informació:
http://ba-tec.blogspot.com.es/
http://www.barcelonacuinanatural.cat/
Per inscripcions o més informació:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada