El proper 9 d'abril, a Barcelona Cuina Natural, farem
un banquet cortesà amb vuit plats, tal i com es va establir a la cort tsarista
a partir del segle XVIII. L’hem ideat basant-nos en les tendències culinàries
de diferents moments històrics, però volem actualitzar-les perquè
siguin creacions del segle XXI. Anem a pams.
Quan arribeu a palau ja ens trobareu
treballant. Se'ns ha girat feina. Estarem tallant verdures en
juliana, remolatxa en burnoise, bolets en macedònia...
Mentrestant, el Dr Carles Buenacasa ens posarà en situació i ens
explicarà els aspectes històrics i les anècdotes més curioses de la cuina dels
tsars. I quan ens hagi il·luminat, passareu a la cuina, aquests tsars d'avui
són així de moderns, i ens ajudareu a confeccionar el banquet. Fareu la massa dels blinis.
I el brou per a la sopa. I uns farciments increïbles pels piroguis i per les
pelmeni. I el que calgui. Perquè us ensenyarem els secrets de totes les
receptes.
En acabat, seurem a taula com a grans
convidats del banquet. El menú que hem previst és el següent:
× Farem blinis.
I els servirem amb ous de salmó i de truita, i amb peixos fumats diversos. Ho
acompanyarem d'envinagrats i de crema agra.
× Ens inventarem una amanida a base de verdures i bolets
de temporada, amb herbes aromàtiques, al més pur estil dels coneguts zakuski.
× Un bonic àspic de verdures de primavera i de pop es
presentarà al centre de la taula, com a símbol d'elegància i classicisme.
L'acompanyarem amb rave rusticà.
× Construirem un gran pirogui, que és com una mena d'empanada. Crearem un farciment
sofisticat que estigui a l'alçada de la categoria del dinar: suculent,
natural i amb ingredients propis d'aquella cultura.
× Farem una transició gustativa amb la coneguda borsh, la sopa de remolatxa que prové
d'Ucraïna, i que cuinarem a la nostra manera. De cop, la taula es tenyirà
de vermell i quedarem enlluernats.
× Enfilarem el final amb uns pelmeni, aquesta mena de paquetets de pasta farcida adoptats dels
pobles de l'est. Seguirem una antiga tradició, que ara no explicarem, serà una
sorpresa. I els servirem d'una manera molt afrancesada.
× Estofarem unes perdius en nata agria, en farem la
nostra interpretació, però respectarem aromes autòctons. Les acompanyarem
de l'ingredient més típic de la cuina russa, la col, que presentarem en forma
de bonics farcellets.
× I per postres, la Charlotte russe ens endolcirà
el migdia. I també diferents compotes i melmelades de gustos i colors variats.
Per beure, vodka i kvas
casolà, que la xef Montse Blanch ha començat a fabricar a casa seva, ja que demana
fermentació i repòs...
***
Si voleu conèixer, i ensumar i tastar, la cuina
d'Ivan, de Pere, de Caterina i de Nicolau, us recomano el taller gastronòmic
cultural dedicat a la cuina dels tsars del 9 d'abril de 2016 a les 11h. El
preu és de 50 eu. Al final del taller, al migdia, dinarem plegats com si fóssim
convidats dels Romanov. L'Organitza Arqueonet i hi participem el Dr. Carles
Buenacasa, la xef Montse Blanch, de ba-tec, i jo mateix. El taller es farà a
Barcelona Cuina Natural, al carrer Berlinès, 3 de Barcelona.
http://ba-tec.blogspot.com.es
http://www.barcelonacuinanatural.cat
Per inscripcions o més informació:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada