dimarts, 8 de març del 2016

La cuina a la Rússia dels tsars

“Rodó és el blini, daurat i calent com el sol, símbol de dies esplèndids, collites riques i fills sans” – Alexander Kuprin (1870 – 1938). Poeta rus.

A la Rússia dels tsars, cuina i política van de la mà. El que es menja a palau en l’època d’Ivan el Terrible no és pas gaire diferent del que menja el poble. En tot cas, més abundant: desmesura, exageració i grans banquets. A partir del segle XVIII s’estableix un menú cortesà de vuit plats: les sopes, com l’ujà, les menges en àspic (gelatines), les verdures envinagrades, la carn i la caça, els peixos bullits o a la brasa, els piroguis (empanades) i kashas (mena de farinetes), els pastissos i, per acabar, les compotes i confitures de fruita. A poc a poc s’accepten manlleus, sobre tot de la cuina alemanya, d’on provenen els nous tsars. És el cas de l’època de Pere el Gran. Els cortesans de San Petersburg demanen cada cop més els plaers hedonistes que provenen de la cuina occidental. La cuina és diplomàcia i, per tant, ostentació i demostració de poder. La tsarina Caterina la Gran aparca les cols i els cogombrets i omple les seves cuines de xefs francesos que practiquen alta cuina. Vol demostrar que ells també en són capaços. I els productes de luxe ho inunden tot: el caviar o la Charlotte russa inventada pel gran xef Carême. Però després de la guerra contra Napoleó (1812), la truita es gira i torna el gust per les menges pròpies, en tot cas refinades per un tènue afrancesament, ja inevitable. Amb el darrer tsar, Nicolau II, torna la gustosa sopa de col i el garrí amb rave rusticà, i s’aplica un nacionalisme culinari evident. Després vindria la revolució... A la Rússia dels tsars, cuina i guerra van de la mà.

Si voleu conèixer, i ensumar i tastar, la cuina d'Ivan, de Pere, de Caterina i de Nicolau, us recomano el taller gastronòmic cultural dedicat a la cuina dels tsars del 9 d'abril de 2016 a les 11h. El preu és de 50 eu. Al final del taller, al migdia, dinarem plegats com si fossim convidars dels Romanov.

L'Organitza arqueonet i hi participem el Dr. Carles Buenacasa, la xef Montse Blanch, de ba-tec, i jo mateix. El taller es farà en un lloc tan acollidor com és Barcelona Cuina Natural, al carrer Berlinès, 3 de Barcelona.

http://ba-tec.blogspot.com.es
http://www.barcelonacuinanatural.cat


Per inscripcions o més informació:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada